Haz’eta de Roman

Hazeta de Roman-Culegere de jocuri, glume şi proverbe cu tâlc,
pentru mari şi mici,
ilustrate de Constantin Bârjoveanu, Redactor: Florentina Niţă

În loc de prefaţă

Când a venit la redacţie cu primele ilustraţii propunerea lui Costică Bârjoveanu a fost primită imediat cu entuziasm: “Trebuie să facem ceva pentru cititorii noştri tineri. Mai ales acum, că intră în vacanţă. Iată, pentru început am adus câteva materiale distractive. Pe urma vreau sa facem un concurs cu premii. Şi mai am câteva idei. Ce ziceţi?”

Aşa a început “Gazeta de Roman” să publice, săptămâni la rând, în “Colţul vacanţei”: glume, benzi desenate, ghicitori, teste de perspicacitate. A urmat concursul “Recunoasteţi imaginea?” prin care romaşcanii erau invitati să descopere monumente, locuri şi străzi văzute prin ochii de artist şi prezentate într-o serie de ilustratii, precum şi un ciclu de proverbe şi citate răstălmăcite cu tâlc şi umor de cel care semna “C.Bârjoveanu”, “BRJVN”, “TITI BINGHI” sau pur şi simplu cu simbolul sugestiv, ca o ştampilă, al buzelor.

De fapt de fiecare dată venea cu soluţii inovative, menite să îmbunătăţească ţinuta grafică şi conţinutul paginilor. Că n-avea astâmpăr e puţin spus, era un izvor nesecat de creativitate, originalitate şi energie molipsitoare. În artă, ca şi în viaţa de zi cu zi. Cu ocazia apariţiei numarului 300 declara: “Pentru subsemnatul Gazeta e o supapă de sigurantă prin care se evacuează surplusul de tensiune acumulat în decursul unei săptămâni. Fără ea aş face explozie. … Când fierb prea tare, scriu. Aşa fac. Dumneavostră ce credeţi c-ar trebui să mai facem când fierbem prea tare? Sigur că da: să închidem aragazul.”

Ne-am hotarât să redăm tiparului această colecţie de materiale adunate într-un volum de factură umoristică, din dorinţa de a împartăşi încă o dată cu cei care l-au îndrăgit şi mai ales cu cei care nu au avut ocazia de a-l cunoaşte pe nea Titi din bogăţia de spirit lăsată moştenire cu generozitate la trecerea sa prin lume. Sunt însoţite pe alocuri de indicaţiile şi adnotările  autorului, făcute de fiecare dată cu minuţiozitate pe manuscrisele păstrate în arhiva redacţiei şi în parte recuperate din colecţia ziarului în care au fost publicate.

Titlul nu este întâmplător ales. Se vrea un omagiu adus dăruirii cu care, asemeni multor altor colegi şi colaboratori, a pus talentul şi truda la editarea unui ideal ce s-a numit “Gazeta de Roman” creind un curent şi un stil (auto)ironic original. Ni l-a sugerat chiar “Pisălogul”, cândva, în una din cronicile sale acide purtându-i semnătura în paginile aceluiaşi săptămânal. În acelaşi timp este şi o invitatie la a ne cunoaşte şi preţui mai mult spiritualitatea urbei noastre care în el, cu predilecţie, s-a manifestat prin multiple forme artistice. Şi nu în ultimul rând, este un prilej de a ne amuza, pe teme romaşcane dar şi general umane, ce rămân de actualitate chiar după trecerea anilor.

Ne facem astfel o datorie de onoare faţă de memoria unui mare gazetar, pictor, grafician şi scriitor romaşcan, un om de aleasă ţinută morală şi civică, un prieten şi colaborator excepţional de-a lungul anilor.

Florentina Niţă

(Redactor şef al “Gazetei deRoman” între anii 1995 – 1999 sub pseudonimul Florina Nacu)