Povestea celor 13 victime din Transilvania ale Titanicului

Au plecat 14, dar nu a supravieţuit decât unul dintre ei

 Foarte puţini sunt aceia care ştiu că în 1912, la bordul luxosului pachebot Titanic, s-au aflat şi 14 tineri din Transilvania. Unul singur a scăpat cu viaţă din naufragiul vasului: Jovaki Ferenc, originar din Tuşnad (judeţul Harghita). Prezenţa acestor tineri pe Titanic este confirmată de Bencze Geza, un octogenar din Gheorgheni. „În toamna anului 1936 am avut o problemă medicală şi am fost transportat la Bucureşti pentru tratament. Am fost luat în gazda de o familie venită din Tuşnad. Membrii familiei Santa mi-au povestit că fiul lor a pierit în 1912 la bordul vasului Titanic. Vestea le-a fost data de Jovaki Ferenc, supravieţuitorul tragediei”, povesteşte Bencze pentru portalul erdely.ma.

Fără bilet, spre America

Despre modul în care cei 14 au ajuns pe Titanic, Bencze are o explicaţie simplă: „La finalul anilor 1800, tot mai mulţi tineri din Transilvania plecau să îşi încerce norocul la Bucureşti. Aşa s-a umplut capitala României de meseriaşi. Sperând să dea lovitura, mulţi plecau de acolo să muncească pe vas. Aşa au ajuns cei 14 pe Titanic, lucrând ca ajutor de fochist. Avantajul lor era că nu aveau nevoie de bilet şi puteau ajunge în America. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, când falnicul pachebot a lovit un aisberg, şi peste 1.500 de persoane au pierit în apele îngheţate ale oceanului, cei 14 se aflau în sala cazanelor. Dintre ei, doar Jovaki Ferenc a rămas în viaţă. El a fost preluat de Carpathia, primul vapor ajuns la locul tragediei. Este posibil să fi fost consultat chiar de medicul maghiar de pe vapor, Lengyel Arpad. Apoi, Joveki s-a întors în ţară şi le-a transmis rudelor victimelor vestea cutremurătoare. Se ştiu numele celor 1.523 de victime din rândul pasagerilor, însă nimeni nu ştie prea multe despre cei 688 de tineri care au lucrat pe Titanic”, scrie publicaţia citată.

100 de ani de la tragedie

La 100 de ani de la cea mai mare catastrofă navală din istorie, scufundarea Titanicului, un alt vas, Balmoral, reface traseul neîncheiat al pachebotului naufragiat. Pasagerii de la bordul Balmoral au comemorat tragedia într-o atmosferă de emoţie, tristeţe şi în acelaşi timp de fericire, după cum au declarat unii dintre ei, descendenţi ai celor care au pierit în Atlantic.

Cei doi români aflaţi la bordul Balmoral, Cornel şi Alina Tăbăcaru, au recunoscut, la rândul lor, că au fost puternic emoţionaţi de ceremonia dedicată tragediei Titanicului.

După trei ore de ceremonii, Balmoral a plecat spre Halifax, urmând traseul vasului Carpathia, primul care a ajuns la locul tragediei şi despre care istoricii spun că ar fi fost un vas românesc al unui armator străin. Din Canada, Balmoral a pornit către New York, iar la 19 aprilie este aşteptat să acosteze în dana în care ar fi trebuit să tragă Titanicul. Un loc nefolosit vreodată din 1912 până în prezent.

Cornel şi Alina Tăbăcaru au sărbătorit Paştele ortodox la bordul Balmoral, comandându-le bucătarilor un meniu cu specific românesc, de care s-au bucurat alături de o familie de englezi din Manchester. (deak.istvan@jurnalul.ro)

Autor: ISTVAN DEAK

preluat de pe jurnalul.ro