Iulia Hălăucescu (1924-2007)

pictoriță, Piatra Neamț

Am muncit și-am respectat harul cu care m-a înzestrat natura, Dumnezeu și doar atît. Restul a venit fără știrea și vrerea mea. M-am dăruit artei și oamenilor..

Iulia Hălăucescu – pictor, grafician membru permanent al Uniunii Artistilor Plastici din România (UPA). Se naște la 31 martie 1924, în Tarcău, județul Neamţ, într-o familie cu vechi tradiții creştin-ortodoxe, tatăl ei fiind preot. 

A absolvit Academia de Filosofie (Bucureşti, 1948 – Estetica) şi Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” (Bucureşti, 1953), după ce a studiat pictura separat cu R. Schweitzer-Cumpană, artist emerit al artei. Din 1954  a fost un membru al UPA, participând de asemenea, în comisii internatnaţionale (1963-1968, 1978-1990) şi a fost preşedinte al filialei Piatra-Neamţ timp de 18 ani. Între 1956-1960 a participat în activitatea grupului de cercetare ştiinţifică pentru problemele de arta din regiune Bicaz. Ea a iniţiat lucrări de  cercetare pentru descoperirea unora dintre lucrările lui Lascăr Vorel şi a jurnalul său, , si a asistat fondarea Muzeului de Artă din Piatra Neamt (1964), fiind considerată unul dintre cei cinci membri fondatori.  A iniţiat, de asemenea, construirea  Galeriilor de Artă ale UPA în Piatra-Neamţ (1989).
A murit pe 18 decembrie 2007 la reşedinţa din Piatra Neamţ.

Expoziții- Iulia Hălăucescu a avut 58 de expoziţii personale, din care 6 în Bucureşti, în 1984 Ministerul Culturii şi UPA a organizat o retrospectivă la Bucureşti la Sala „Dalles”, Praga – 1957, Bayonne – 1992; 9 expoziţii în Iaşi, Cluj, Bacau, etc, o expoziţie personală itinerată  la mai multe oraşe mari din întreaga ţară (Arad, Tg Mures etc. ), de către Muzeul de Artă Românească, de asemenea retrospective la aniversările a 70 şi 75 de ani în muzee de artă majore.

Participari la expozitii colective in strainatate – deţinute de Ministerul Culturii şi UPA: 38 în 21 de ţări (Cehia, Egipt, Albania, Maroc, Siria, Grecia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Japonia, Iugoslavia, Irak, Pakistan, Mexic, Germania, Franţa, Turcia, Suedia, Brazilia, Italia, Argentina, Israel).

Expozitii colective din tara –  la expozitii anuale şi Expoziţia Naţională de desen: 33; Bienala de pictură „Dalles” – Bucureşti (1968); expoziţii naţionale – Bucuresti, în ulei şi în principal acuarele (16).
Din 1954  a participat la toate expoziţiile regionale şi judeţene.

Călătorii documentare – schimburi culturale în Cehia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Germania, Polonia, Grecia – toate finalizate cu expozitii.  A participat, de asemenea, în ţară, la taberele de creaţie organizate de Ministerul Culturii şi UPA.

Arta monumentala – împreună cu Simona Vasiliu Chintila (15 oct 1928 – 6. Mai 2009), Iulia Hălăucescu  a făcut o sgraffito în Piatra-Neamţ – „Casa de Cultura”, un mozaic de marmura in Roman – Hotel „Roman”, o expoziţie de proiect – Iasi, o pictură murală în ulei şi tapiserii monumentale donate de  Guvernul român  ambasadorilor ţărilor străine. 

Muzeul de artă “Iulia Hălăucescu” din Tarcău. Cladirea muzeului cuprinde sase sali care adapostesc aproape 120 de lucrari plastice, dar si obiecte personale ale artistei care a fost supranumita “doamna acuarelei romanesti”. Toate obiectele si lucrarile expuse in muzeu au fost donate de Iulia Halaucescu comunei sale natale, Tarcau. In salile destinare “desfatarii ochiului si mintii” sunt expuse picturi cu peisaje si numeroase portrete, care reprezinta familia artistei, dar si mari personalitati ale vietii culturale nemtene, printre care se afla Constantin Matase si G.T. Kirileanu. Numeroasele obiecte de mobilier, alaturi de documente si obiectele ornamentale refac atmosfera casei in care a copilarit pictorita Iulia Halaucescu.

Un gând despre „Iulia Hălăucescu (1924-2007)

  1. Pingback: Pe Valea Bistriței, spre Cheile Bicazului | Munte si flori

Comentariile sunt închise.